Aanrijding met wilde dieren, keert de autoverzekering uit? | Veldhuis Advies

Aanrijding met wilde dieren, keert de autoverzekering uit?

Filter

Aanrijding met wilde dieren, keert de autoverzekering uit?

Aanrijding wild

In bepaalde delen van Nederland heeft u een verhoogde kans op een ongeval met wilde dieren. Denk bijvoorbeeld aan de Veluwe of de Utrechtse Heuvelrug, waar veel verkeer rijdt maar waar ook  veel dieren leven in de bosrijke omgeving. Vooral ’s avonds en in de nachtelijke uurtjes willen ze nog weleens tevoorschijn komen. Eind vorig jaar werd al gewaarschuwd voor een forse toename van het aantal aanrijdingen met wilde dieren. De eerste prioriteit is de veiligheid van uzelf, de andere inzittenden en het dier, maar ook het financiële plaatje schiet waarschijnlijk al door uw hoofd na een aanrijding. Welke verzekeringsvormen bieden dekking tegen dergelijke schades?

Vergoeding schade door aanrijding met dieren is afhankelijk van gekozen dekking

De schade aan uw auto door een aanrijding met een dier vergoedt de verzekeraar, tenzij u alleen WA verzekerd bent. Deze dekking keert namelijk alleen uit wanneer het een schade betreft die u bij een andere verkeersdeelnemer veroorzaakt heeft. Met de WA+ of Allrisk (ookwel beperkt casco of volledig casco genoemd) heeft u wel dekking voor een aanrijding met wilde dieren. De geclaimde schade gaat ook niet ten laste van uw opgebouwde schadevrije jaren. De premie gaat door de vordering op de autoverzekering dus niet stijgen.

Let op: verschil directe schade en vervolgschade

Er is wel een verrassende uitzondering in de polisvoorwaarden van de autoverzekering. U krijgt de schade door aanrijding met wilde dieren vergoed, maar vervolgschade vaak niet. Wanneer u bijvoorbeeld een hert aanrijdt en u schiet vervolgens de berm in waar u een boom raakt, dan krijgt u alleen de schade veroorzaakt door de aanraking met het hert uitgekeerd. De schade door de aanraking met de boom is vervolgschade krijgt u niet vergoed. Als u voor een dier uitwijkt en hierdoor de boom (of iets anders) rechtstreeks raakt, keert de WA+ dekking (beperkt casco) ook niet uit.

Premiestijging door vervolgschade

De Allrisk dekking (volledig casco) keert in alle gevallen ook de gevolgschade uit. Dus ook de schade die ontstaan is na het uitwijken voor het dier. Dergelijke gevolgschades gaan echter wel ten laste van de opgebouwde schadevrije jaren. Met andere woorden, de premie voor de autoverzekering kan stijgen door het claimen van de autoschade.

Tip: Laat uw auto repareren door een aangesloten schadehersteller

Verzekeraars hebben afspraken gemaakt met schadeherstellers. Op deze manier kunnen verzekeraars de herstelkosten zo laag mogelijk houden en kunnen ze een bepaalde kwaliteit van de garage eisen. Kiezen voor een aangesloten schadehersteller kan voor u extra gunstig zijn: verzekeraars vergoeden soms meer of schelden het eigen risico kwijt wanneer u voor een aangesloten hersteller kiest. Bel ons gerust als u wilt weten welke garage bij u in de buurt is aangesloten.

Heeft u nog vragen over de gevolgen van een aanrijding met wilde dieren voor uw autoverzekering? Neem dan gerust contact met ons op via particulieren@veldhuisadvies.nl of tel. 0578-699799.

Ilona Rijnbout
Schadebehandelaar
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld