5 tips bij het vergelijken van uw zorgverzekering

Filter

5 tips bij het vergelijken van uw zorgverzekering

Over een paar weken staat het nieuwe jaar weer voor de deur, en dat betekent dat het tijd is om uw zorgverzekering even tegen het licht te houden. Sluit uw huidige zorgverzekering nog steeds goed aan bij uw persoonlijke situatie of kunt u beter overstappen? In deze blog deel ik graag enkele tips bij het kiezen van een zorgverzekering.

Tip 1: Neem de tijd om te vergelijken.

U heeft tot 31 december de tijd om uw huidige zorgverzekering op te zeggen. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten bij een andere verzekeraar kan tot 31 januari 2019. Daarna zit u er, hoe u het ook wendt of keert, minimaal de rest van het jaar aan vast. Staar dus zeker niet blind op het vinden van de laagste maandpremie, maar bekijk ook het eigen risico en de dekking van de zorgverzekering.

> Vergelijk uw zorgverzekering.

Tip 2: Verhoog uw eigen risico, betaal minder premie.

Bij iedere basisverzekering zit een verplicht eigen risico. Wanneer zich iets voordoet waardoor u zorgkosten maakt (ongeval, ziekte), dan moet u een deel van deze kosten vaak zelf betalen. In 2019 bedraagt het eigen risico minimaal € 385,=. Dit is hetzelfde bedrag als in 2018. U kunt ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. In ruil hiervoor betaalt u een lagere maandpremie.

Let wel: verhoging van het eigen risico is alleen zinvol als u verwacht weinig zorgkosten te maken. Heeft u een chronische aandoening, dan is het vrijwillig verhogen van het eigen risico meestal af te raden. Wel kunt u ervoor kiezen het verplichte eigen risico te spreiden. U betaalt het bedrag van uw verplichte eigen risico dan in meerdere termijnen aan uw verzekeraar.

> Lees meer over het besparen op uw eigen risico.

Tip 3: Check of de zorgverlener van uw keuze afspraken heeft gemaakt met de verzekeraar.

Zorgverzekeraars bieden verschillende soorten polissen aan. Zo heeft u de keuze uit een restitutiepolis, een naturapolis, een budgetpolis of een combinatiepolis. Als u het belangrijk vindt om zelf te mogen kiezen door welke arts/zorgverlener u behandeld wordt, kies dan voor een verzekeraar met vrije zorgkeuze. Het is de moeite waard om ook hier meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken, want de voorwaarden kunnen per verzekeraar flink verschillen.

Kiest u voor een budget- of naturapolis? Houd er rekening mee dat u wellicht niet alle zorg voor 100% vergoed krijgt. Op de website van uw (toekomstige) verzekeraar vindt u een verwijzing naar informatie over gecontracteerde zorgverleners. Zo kunt u controleren of uw zorgverlener (ziekenhuis, fysiotherapeut, alternatief genezer) voor 2019 afspraken heeft gemaakt over vergoedingen en kwaliteitseisen.

> Lees meer over de verschillen tussen een restitutie- en een naturapolis.

Tip 4: Controleer of u een aanvullende verzekering nodig heeft.

Het is belangrijk dat uw zorgverzekering een goede dekking biedt tegen financiële risico’s die in uw situatie het meest waarschijnlijk zijn. Bent u een fanatiek sporter, dan heeft u op enig moment wellicht fysiotherapie nodig. Mensen met een slecht gebit hebben echter eerder baat bij een uitgebreidere tandartsverzekering.

In tegenstelling tot de basisverzekering kennen niet alle aanvullende verzekeringen een acceptatieplicht. Als u op leeftijd bent of een hoog gezondheidsrisico hebt, mag de verzekeraar u soms een aanvullende verzekering weigeren of een hogere premie in rekening brengen. Ook hier geldt dat het belangrijk is om meerdere verzekeraars te vergelijken.

> Lees meer over het kiezen van een goede aanvullende verzekering.

Tip 5: Stap voor 31 december over en maak gebruik van de overstapservice.

Stapt u over naar een andere verzekeraar? Dan wordt uw huidige zorgverzekering automatisch voor u opgezegd. Dit geldt echter alleen wanneer u overstapt vóór 31 december 2018.

> Vergelijk uw zorgverzekering.

Wilt u een vergelijking op maat?

Wilt u meer weten over het kiezen van een zorgverzekering die bij uw wensen en situatie past? Onze adviseurs helpen u graag! Neem gerust contact op via 0578-200140 of zorgverzekering@veldhuisadvies.nl.

Wilma Florijn
Adviseur Particulieren
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens het privacy reglement. *

  • * verplicht veld