5 checks voor uw belastingaangifte | Veldhuis Advies

5 checks voor uw belastingaangifte

Filter

5 checks voor uw belastingaangifte

belastingdienst

Bent u al klaar voor de belastingaangifte?

De één kijkt er naar uit (“Wie weet krijg ik geld terug”) en de ander ziet er als een berg tegenop (“Ik krijg al hoofdpijn als ik eraan denk”): de belastingaangifte. Op 1 maart is het weer zo ver, vanaf dan mag iedereen achter de computer kruipen om de belastingaangifte over het jaar 2017 in te dienen. Bent u er al klaar voor? Wij helpen u graag op weg.

Stappenplan belastingaangifte

Om de belastingaangifte toch een stukje leuker én makkelijker te maken, hebben we een stappenplan voor u opgesteld. Door middel van deze 5 simpele stappen houden we de belastingaangifte overzichtelijk voor u. Doorloop onderstaande checklist en wie weet levert het u zelfs nog wat geld op.

Check 1: Zorg ervoor dat u op tijd bent

De belastingaangifte over het jaar 2017 moet in 2018 worden gedaan tussen 1 maart en 1 mei. Heeft u meer tijd nodig? Dan kunt u uitstel tot 1 september 2018 aanvragen. Zorg dat u op tijd bent, want als u te laat bent krijgt u een aanmaning van de Belastingdienst of daarna zelfs een verzuimboete die kan oplopen tot maximaal €5.278,-.

Doet u voor 1 april aangifte dan ontvangt u uw aanslag en eventuele teruggave al voor 1 juli. In andere gevallen streeft de Belastingdienst er naar u binnen 3 maanden te berichten.

Check 2: Gebruik de goede peildatum

Bij de aangifte voor de vermogensbelasting gebruikt u als peildatum 1 januari van het jaar waarover u aangifte doet. Voor de aangifte over het jaar 2017 gebruikt u dus als peildatum 1 januari 2017. Kijk hierbij niet naar uw vermogen aan het eind van het jaar op 31 december 2017!

Check 3: Heeft u een eigen huis? Gebruik de juiste WOZ-waarde

Doet u aangifte over 2017, controleer dan ook of u de juiste waarde peildatum hebt ingevuld. Vaak wordt dit al automatisch voor u ingevuld, maar het is belangrijk dat u dit bedrag controleert. Voor de belastingaangifte over 2017 gebruikt u de peildatum van een jaar eerder, namelijk 1 januari 2016.

Check 4: Kijk of u in 2017 kosten heeft gemaakt die u af mag trekken, dit zijn er wellicht meer dan u verwacht

Kosten die u heeft gemaakt door met het openbaar vervoer te reizen, medicijnkosten die buiten het basispakket van uw zorgverzekering vallen of geld (meer dan €60,-) dat u aan het goede doel heeft geschonken: er zijn veel kosten die u mag aftrekken. Dit levert u weer voordeel op. Ook als u al met pensioen bent zijn er nog aftrekposten, zoals ziektekosten, giften en de hypotheekrenteaftrek. Lees meer op de site van de Belastingdienst.

Check 5: Heeft u een sterk wisselend inkomen? Vraag dan een middelingsregeling aan

Heeft u een sterk wisselend inkomen uit werk en woning? Verdient u dit jaar bijvoorbeeld een stuk meer dan vorig jaar omdat u fulltime bent gaan werken? Of heeft u een gouden handdruk gekregen waarna u direct met een nieuwe baan begonnen bent en uw inkomen aanzienlijk hoger ligt? Dan betaalt u waarschijnlijk meer belasting dan wanneer u dat inkomen gelijkmatig verdeeld over een jaar krijgt. U kunt dan in aanmerking komen voor de middelingsregeling. Lees meer op de site van de Belastingdienst.

 

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld