4x financieren van uw recreatiewoning | Veldhuis Advies

4x financieren van uw recreatiewoning

Filter

4x financieren van uw recreatiewoning

Wilt u een recreatiewoning kopen, dan kunt u de financiering hiervoor op verschillende manieren regelen. Let daarbij wel op wat u maximaal kunt besteden. Het zou jammer zijn als u door de aanschaf van een recreatiewoning uw vaste lasten niet meer kunt betalen!

1. Hypotheek voor recreatiewoning in Nederland

Een recreatiewoning kan (deels) gefinancierd worden met een tweede hypotheek of een recreatiewoning hypotheek. Deze verschillen op een aantal punten met een ‘gewone’ hypotheek voor een woonhuis.

 • Geen renteaftrek
  Het grootste verschil is de renteaftrek: u mag de rente voor een tweede- of recreatiewoning namelijk niet van de belasting aftrekken. U betaalt dus meer rente dan bij een gewone hypotheek.
 • Andere voorwaarden
  De recreatiewoning hypotheek moet aan anderen voorwaarden voldoen, die per bank kunnen verschillen. Voorbeelden van andere voorwaarden zijn:

  • De woning mag niet permanent worden bewoond.
  • De woning is van steen of beton gemaakt.
  • De woning is niet verplaatsbaar.
  • De woning heeft een minimum executiewaarde van 100.000 euro.
  • De maximale looptijd van de hypotheek mag 25 jaar zijn.
  • De woning staat op eigen grond of er is sprake van directe erfpacht.
  • De woning is voorzien van een eigen cv, toilet, badkamer en keuken en is aangesloten op gas,- water- en elektriciteitsleidingen.

Lees ook: Financieren van een tweede woning met verhuurhypotheek

2. Hypotheek voor recreatiewoning in buitenland

Als u een recreatiewoning in het buitenland wilt kopen, dan kunt u kiezen voor een hypotheekverstrekker in Nederland of in het land waar u de woning wilt kopen. Een hypotheek voor een woning in België, Duitsland, Spanje of Frankrijk is vaak makkelijker te krijgen dan een hypotheek voor een woning in andere landen. Vergelijk banken met elkaar en ontdek waar u het beste terecht kunt.

Een paar tips:

 • Wilt u een hypotheek in een ander land afsluiten? Dan is het verstandig om een adviseur in de arm te nemen die de taal en de financiële regels in dat land goed kent. Zo voorkomt u dat u tekent voor een hypotheek met onderdelen die u niet goed begrijpt.
 • Check of het land waar u een recreatiewoning koopt een belastingverdrag heeft met Nederland. Als dat niet zo is loopt u het risico dat u in beide landen vermogensbelasting en/of inkomstenbelasting (indien u uw woning ook verhuurt) moet betalen over de woning.

3. Eigen vermogen

Een vakantiewoning zal vaak (gedeeltelijk) worden gefinancierd door eigen vermogen. Het voordeel is dat u minder schulden hoeft te maken en dus minder rente betaalt. Het nadeel is dat uw eigen vermogen vast zit in de woning. Dit vermogen kunt u niet meer gebruiken voor andere doeleinden totdat u uw vakantiehuis weer verkoopt. Ook ontvang u geen rente over dit bedrag.

4. Persoonlijke lening

Kan de bank u geen hypotheek verstrekken omdat u niet aan de voorwaarden voldoet? En is uw eigen vermogen niet toereikend? Dan kunt u ook kiezen voor het afsluiten van een persoonlijke lening. Dit is een lening waarbij u een vast bedrag leent met elke maand een vaste aflossing. De rente op een persoonlijke lening ligt wel een stuk hoger dan de hypotheekrente, omdat de woning niet als onderpand voor de bank geldt.

Meer weten?

Naast het in kaart brengen van uw financiën en het betalen van uw bestedingsruimte op de lange termijn, kunnen we u helpen bij het afsluiten van een (tweede) hypotheek. Lees meer over onze dienstverlening bij een tweede woning. Of neem contact met ons op via fpdesk@veldhuisadvies.nl of bel 0578-211000.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

 • * verplicht veld